Krokieciki ziemniaczane z jajkiem, sosem z kumpiaka i szałwii

Krokieciki ziemniaczane z jajkiem, sosem z kumpiaka i szałwii

Zdjęcie - Krokieciki ziemniaczane z jajkiem, sosem z kumpiaka i szałwii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokieciki ziemniaczane z jajkiem, sosem z kumpiaka i szałwii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na krokiety ziemniaczane:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 g długodojrzewającego sera
  • 500 ml oleju Kujawskiego do smażenia
  • 4 jajka
  • Koperek,
  • Pieprz, sól
  • Gałka muszkatołowa
  • Bułka tarta do panierowania

na sos z kumpiaka i szałwii:

  • 100 g + kilka plasterków kumpiaka
  • Olej Kujawski z czosnkiem
  • 250 ml śmietany 36%
  • Świeże listki szałwii
  • Olej Kujawski z Pomidorami, czosnkiem i bazylią

Przygotowanie

Na oleju Kujawskim z czosnkiem przesmaż pokrojony kumpiak. Kiedy lekko będzie podrumieniony, dodaj śmietanę i szałwię. Dopraw solą i pieprzem. Pozostały kumpiak usmaż na głębokim tłuszczu do uzyskania chrupiących chipsów. Podobnie postępujemy z listkami szałwii.

 

Na talerz wyłóż sos z kumpiaka, ułóż krokieciki ziemniaczane. Danie udekoruj chrupiącym kumpiakiem i szałwią oraz posyp świeżo mielonym pieprzem. Na końcu danie skrop olejem Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią.

 

 

Produkcja: Kuchnia+

Kategorie przepisów