Krewetki z karmelizowanym rabarbarem
Na potrzeby konkursu miałam wymyślić Najbardziej zaskakujące połączenie smaków. Postanowiłam przygotować krewetki z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru. Krewetki z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru okazały się bardzo smacznym daniem.Kwaśno-słodki smak dodawał całemu daniu charakter. Polecam przygotowanie takiej niebanalnej przystawki wszystkim, którzy nie boją się takiego połączenia.
Porcja dla 4-5 osób
Składniki:
opakowanie dowolnych krewetek,
parę garści roszponki lub szpinaku,
10 łodyg rabarbaru,
5 łyżek miodu,
2 łyżeczki masła,
pół kieliszka białego wina,
pieprz i sól,
4 listki mięty,
Przygotowanie:
Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą w celu rozmrożenia. Rabarbar umyć, usunąć skórkę i pokroić w drobne plasterki. Do garnka dać łyżeczkę masła i miód, podgrzać do momentu, gdy miód zacznie lekko bulgotać, włożyć rabarbar. Dusić do momentu zgęstnienia obu składników, dodać posiekaną miętę. Rozmrożone krewetki osuszyć na ręczniku papierowym, na patelni roztopić masło, położyć krewetki, smażyć minutę, przekręcić na drugą stronę, smażyć kolejną minutę. Wlać wino, czekać aż odparuje. Na talerzach ułożyć niewielką ilość szpinaku, dodać krewetki, obok nałożyć łyżeczką karmelizowany rabarbar.