Krewetki z czarnym makaronem w sosie gorgonzola
Dzisiejszy przepis nie jest związany z nadchodzącym Bożym Narodzeniem, ale może świetnie nadać się na kolację sylwestrową, zwłaszcza że jest to danie ekspresowe i przyrządzenie go zajmuje właściwie tyle czasu, ile trwa ugotowanie makaronu. Fakt, że jest tam chyba milion kalorii, pominę milczeniem ;)
Składniki na 2 porcje:
czarny makaron w odpowiedniej ilości na 2 osoby
300 g mrożonych krewetek
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
100 ml śmietany 30%
250-300 g gorgonzoli
świeżo mielony pieprz
Ugotuj makaron. W trakcie jego przygotowania, krewetki (nie rozmrożone) umieść w durszlaku i przelej wrzątkiem. Podgrzej oliwę i wrzuć na patelnię zmiażdżony ząbek czosnku. Podgrzewaj go przez jakiś czas, następnie wrzuć krewetki i smaż przez 3 minuty. Nadmiar wody odlej, a na patelnię dodaj śmietanę i pokruszony ser. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu, do momentu, aż ser się rozpuści. Dorzuć ugotowany i odcedzony makaron, wszystko razem wymieszaj i rozłóż na talerze. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj.