Krewetki z chilli, czosnkiem i cytryną

Zdjęcie - Krewetki z chilli, czosnkiem i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krewetki z chilli, czosnkiem i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krewetki z chilli, czosnkiem i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krewetki z chilli, czosnkiem i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krewetki z chilli, czosnkiem i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krewetki z chilli, czosnkiem i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krewetki z chilli, czosnkiem i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krewetki z chilli, czosnkiem i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krewetki z chilli, czosnkiem i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krewetki z chilli, czosnkiem i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krewetki z chilli, czosnkiem i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krewetki z chilli, czosnkiem i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g krewetek
  • 2 saszetki (po 30 ml) oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu
  • starta skórka z 1 cytryny
Przygotowanie

Krewetki obieramy z pancerzy, nacinamy nożem na grzbiecie i jego czubkiem wyjmujemy czarną żyłkę. Dla celów dekoracyjnych możemy pozostawić głowę oraz ostatni segment pancerza z ogonem.


W miseczce mieszamy olej Kujawski z ziołami, startą skórkę z cytryny, drobno posiekaną papryczkę chilli, młotkowany pieprz i roztarty czosnek. Do mieszanki wrzucamy oczyszczone krewetki i mieszamy, aby dobrze obtoczyły się w marynacie.


Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy krewetki razem z marynatą i smażmy przez 3 min., aż krewetki stracą swoją przezroczystość. Gotowe zdejmujemy z patelni, podajemy z pieczywem.


Porada:

Jeśli używamy mrożonych krewetek, rozmrażamy je najpierw w temperaturze pokojowej.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy