Krewetki tygrysie w sosie curry z dynią i mlekiem kokosowym
Kolejne, słoneczne, iście jesienne danie - curry z krewetek z dynią i mlekiem kokosowym.Potrawa mocno rozgrzewająca, pikantna, aksamitna, o zdecydowanym, orientalnym smaku.
Po prostu wyborna!
Składniki (ok. 2-3 porcje):
- 500g świeżych krewetek tygrysich
- 250g mleka kokosowego
- 4-5 łyżek pure z dyni
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 0.4 pęczka pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- 0.4 papryczki chili
- 1 łyżka pasty curry
- sól+ pieprz do smaku
Krewetki obrać.
Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać.
Podsmażyć na maśle.
Dodać pastę curry, pure z dyni i mleko kokosowe.
Podgrzewać kilka minut.
Wrzucić krewetki i posiekaną pietruszkę.
Curry trzymać na ogniu ok. 2 minuty ( nie dłużej).
Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Curry podawać tak jak ja z pieczywem lub np. z ryżem.