Krewetki tygrysie w sosie curry z dynią i mlekiem kokosowym
 
            
  
 
 
 Kolejne, słoneczne, iście jesienne danie - curry z krewetek z dynią i mlekiem kokosowym.Potrawa mocno rozgrzewająca, pikantna, aksamitna, o zdecydowanym, orientalnym smaku.
 Po prostu wyborna!
 
 Składniki (ok. 2-3 porcje):
- 500g świeżych krewetek tygrysich
- 250g mleka kokosowego
- 4-5 łyżek pure z dyni
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 0.4 pęczka pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- 0.4 papryczki chili
- 1 łyżka pasty curry
- sól+ pieprz do smaku
Krewetki obrać.
 Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać.
 Podsmażyć na maśle.
 Dodać pastę curry, pure z dyni i mleko kokosowe.
 Podgrzewać kilka minut.
 Wrzucić krewetki i posiekaną pietruszkę.
 Curry trzymać na ogniu ok. 2 minuty ( nie dłużej).
 Doprawić do smaku pieprzem i solą.
 Curry podawać tak jak ja z pieczywem lub np. z ryżem.
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
 
            