Kremowe risotto dyniowe z dodatkiem amaretto

Kremowe risotto dyniowe z dodatkiem amaretto

Zdjęcie - Kremowe risotto dyniowe z dodatkiem amaretto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pyszne kremowe risotto dyniowe o delikatnym słodko-migdałowym smaku.
Zdjęcie - Kremowe risotto dyniowe z dodatkiem amaretto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kiedy widzę w sklepie to cudownie pomarańczowe warzywo nie jestem w stanie się mu oprzeć. Właśnie przyniosłam do domu kawałek świeżej dyni , a jej część w ciagu kilkunastu minut znalazła się na patelni. Na obiad będzie delikatne risotto, czyli moje ulubione ekspresowe danie. Składniki: /2 porcje/

  • 200 g ryżu arborio
  • 200 g dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki startego sera grana lub parmezan
  • 1 łyżka serka kremowego
  • kilka/2-4/ pokuszonych herbatników "Amaretto"
  • kilka prażonych migdałów do dekoracji
  • sól i pieprz biały do smaku
  • ok.500-600 ml gorącej wody /może być bulion warzywny/


Wykonanie: Zdjęcie - Kremowe risotto dyniowe z dodatkiem amaretto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami -Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę.
-Na patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła, dodać ryż i mieszając krótko podsmażyć.
-Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu.
-Wrzucić pokrojoną dynię, wymieszać i zalać gorącą wodą tak, aby przykryła powierzchnę ryżu.
-Posolić do smaku.
-Kontynuować gotowanie na małym ogniu uzupełniając płyn w miarę wchłaniania go przez ryż.
-Po upływie 15-20 min. gotowania , kiedy ryż jest już miękki / al dente/, a risotto staję się gęste i kremowe dodać pokruszone biszkopty i starty ser ,starannie wymieszać.
-Naczynie zdjąć z ognia.
-Do gorącego ryżu dodać łyżkę masła i serek kremowy, doprawić do smaku pieprzem i energicznie wymieszać.
-Gorące risotto nakładać na talerze.
-Ozdobić migdałami.
Zdjęcie - Kremowe risotto dyniowe z dodatkiem amaretto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów