Kremowa zupa z pieczonej dyni i pomidorów
Ta zupa to śwetny pomysł na posiłek w chłodny dzień, już choćby dlatego, że wypełnia kuchnię cudownym zapachem, od którego os razu robi się ciepło (także na duszy).
Połączenie dyni i pomidorów sprawdza się znakomicie, bo słodych tej pierwszej doskonale balansuje kwaskowatość drugich.
Do tego cebula, czosnek- samo zdrowie w okresie jesiennych przeziębień!
Kremowa zupa z pieczonej dyni i pomidorów Składniki- pomidory - 10 szt. , typu 'lima'
- dynia - 300 g, hokkaido
- cebula - 1 szt
- czosnek - 3 ząbki, w łupinkach
- tymianek, oregano - kilka gałązek
- oliwa - 3 łyżki
- bulion - ok. 2 szklanek (ew. woda)
- sól, pieprz - do smaku
- grzanki - do podania
Dynię pokrój w kostkę, pomidory wzdłuż na połówki, cebulę na ósemki. Wszystkie warzywa wraz z czosnkiem włóż do naczynia do zapiekania, posól, popieprz, skrop oliwą. Na wierzchu ułóż zioła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 1,5 godziny. Co jakiś czas mieszaj. Pod koniec pieczenia możesz zwięszyć temperaturę, aby składniki lekko się skarmelizowały.
Warzywa zmiksuj na gładki krem (czosnek uprzednio wyciśnij z łupinek), dodaj tyle płynu (bulionu lub wody), aby uzyskać konsystencję gęstej zupy. Dopraw do smaku, podawaj z grzankami.