Kremowa zupa z młodą kapustą
Na pewno Wam również często zdarza się, że nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie…? Ja w takich sytuacjach przygotowuje dania sprawdzone, łatwe do wykonania w krótkim czasie. Kremowa zupa z kapustą właśnie do takich propozycji należy a podana z bagietką jest na tyle sycąca, że zadowoli niejednego łakomczucha.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 marchew
- 1 łodyżka selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 spore ziemniaki
- 1 litr wywaru drobiowego
- 8 cienkich plasterków chudego boczku wędzonego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ¼ główki młodej kapusty
Sposób wykonania:
- cebulę, marchew, seler i ziemniaki kroimy drobno,
- w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie wkładamy warzywa, smażymy mieszając około 5 min.
- w następnej kolejności podlewamy warzywa 1 szklanką wywaru drobiowego i dusimy do miękkości,
- kiedy warzywa są miękkie wlewamy pozostałą część wywaru i miksujemy wszystko na gładki krem,
- zmiksowaną zupę wlewamy ponownie do garnka, dodajemy poszatkowaną kapustę i gotujemy kilka nminut, aż kapusta będzie miękka, doprawiamy solą i pieprzem,
- plastry boczku smażymy na suchej patelni i chrupiące podajemy do każdej porcji zupy.