Kremowa zupa z młodą kapustą

Kremowa zupa z młodą kapustą

Na pewno Wam również często zdarza się, że nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie…? Ja w takich sytuacjach przygotowuje dania sprawdzone, łatwe do wykonania w krótkim czasie. Kremowa zupa z kapustą właśnie do takich propozycji należy a podana z bagietką jest na tyle sycąca, że zadowoli niejednego łakomczucha.

 

Zdjęcie - Kremowa zupa z młodą kapustą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 30 min.

Stopień trudności –  łatwy

 Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 spore ziemniaki
  • 1 litr wywaru drobiowego
  • 8 cienkich plasterków chudego boczku wędzonego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ główki młodej kapusty

 

Zdjęcie - Kremowa zupa z młodą kapustą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sposób wykonania:

  1. cebulę, marchew, seler i ziemniaki kroimy drobno,
  2. w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie wkładamy warzywa, smażymy mieszając około 5 min.
  3. w następnej kolejności podlewamy warzywa 1 szklanką wywaru drobiowego i dusimy do miękkości,
  4. kiedy warzywa są miękkie wlewamy pozostałą część wywaru i miksujemy wszystko na gładki krem,
  5. zmiksowaną zupę wlewamy ponownie do garnka, dodajemy poszatkowaną kapustę i gotujemy kilka nminut, aż kapusta będzie miękka, doprawiamy solą i pieprzem,
  6. plastry boczku smażymy na suchej patelni i chrupiące podajemy do każdej porcji zupy.

 

Kategorie przepisów