Kremowa zupa szparagowa

Kremowa zupa szparagowa

Początek maja to równocześnie oficjalny początek sezonu szparagowego.

Zdjęcie - Kremowa zupa szparagowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Białe szparagi- idealne z wody, podane z roztopionym masłem, pyszne także podane w postaci kremowej zupy. Jeśli masz już ugotowany bulion, jej przyrządzenie zajmie najwyżej kwadrans. To prawdziwy, zdrowy fast food!:)

Zdjęcie - Kremowa zupa szparagowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja zupę podałam z posiekanym koperkiem (dla mnie to smak wiosny!), porcje dodatkowo skropiłam oliwą… koperkową, a jakże!

Zdjęcie - Kremowa zupa szparagowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcja na 4 porcje.

Zdjęcie - Kremowa zupa szparagowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Szparagi oczyść z włókien, pokrój na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki.

Ziemniaki obierz, pokrój w niezbyt dużą kostkę.

W garnku podgrzej masło, zeszklij drobno posiekany por.  Dorzuć do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów, zalej bulionem tak, by tylko przykrył składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez około kwadrans- aż składniki będą miękkie.

Zupę zmiksuj, zaciągnij śmietanką, dopraw do smaku (jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, dolej do niej nieco wody i ponownie zmiksuj). Posyp koperkiem.

Kategorie przepisów