Kremowa zupa szparagowa
Początek maja to równocześnie oficjalny początek sezonu szparagowego.
Białe szparagi- idealne z wody, podane z roztopionym masłem, pyszne także podane w postaci kremowej zupy. Jeśli masz już ugotowany bulion, jej przyrządzenie zajmie najwyżej kwadrans. To prawdziwy, zdrowy fast food!:)
Moja zupę podałam z posiekanym koperkiem (dla mnie to smak wiosny!), porcje dodatkowo skropiłam oliwą… koperkową, a jakże!
Proporcja na 4 porcje.
Składniki- szparagi białe - 1 pęczek (1/2 kg)
- ziemniaki - 3 szt
- por - 1 szt
- masło - 1 łyżka
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- bulion - ok. 3/4 litra
- gałka muszkatołowa - duża szczypta
- sól, pieprz - do smaku
- koperek - do podania
Szparagi oczyść z włókien, pokrój na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki.
Ziemniaki obierz, pokrój w niezbyt dużą kostkę.
W garnku podgrzej masło, zeszklij drobno posiekany por. Dorzuć do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów, zalej bulionem tak, by tylko przykrył składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez około kwadrans- aż składniki będą miękkie.
Zupę zmiksuj, zaciągnij śmietanką, dopraw do smaku (jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, dolej do niej nieco wody i ponownie zmiksuj). Posyp koperkiem.