Kremowa zupa porowa z ziemniakami

Kremowa zupa porowa z ziemniakami
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Kremowa zupa porowa z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupę z porów gotowała moja babcia i naprawdę ją (i babcię, i zupę :) bardzo lubiłam! Podawała ją z grzankami z chleba (takiego czerstwego, pokrojonego w kosteczkę i podsmażonego dodatkowo na patelni). Podobno zupę porową jedzą też Francuzki, gdy chcą schudnąć. Nie oszukujmy się jednak, ich wersja to bardziej warzywny wywar na bazie pora i nasza zupa bije ją na głowę! Jest gęsta, kremowa, pożywana i rozgrzewająca. Dla smaku dodaję do niej słodką śmietankę kremówkę, ale z powodzeniem możecie przygotować zupę porową w wersji roślinnej- wegańskiej, nie doprawiając w ogóle nabiałem lub wlewając śmietankę roślinną (np. owsianą).

Zdjęcie - Kremowa zupa porowa z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis - Wydrukuj przepisZ czym podawać zupę porową?

Jak już wspomniałam, w moim  domu do zupy porowej podawało się małe grzaneczki z chleba. Ja bardzo lubię dodawać groszek ptysiowy lub (tak ja w prezentowanej Wam dziś wersji) z usmażoną na chrupko na oliwie  bagietką obsypaną odrobiną rozkosznie rozpływającego się w gorącej zupie sera.

Zupę porową gotuję tylko na bazie warzyw, przesmażonych na oliwie. Trzeba pamiętać, że pory muszą być miękkie i szkliste, nie można dopuścić, żeby się na patelni zbrązowiły- zupa w takim wypadku straci swój delikatny smak i piękny kolor. Moją tajemnicą, dodająca zupie całej masy smaku jest podlanie warzyw odrobiną sosu sojowego. Chlust i danie od razu zyskuje na wyrazistości!

Zdjęcie - Kremowa zupa porowa z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupę porową możecie zblendować na idealnie gładki krem lub zadziałać metodą pół na pół”: połowę zupy zmiksować na gładko, a drugą dodać “w całości”, z kawałkami warzyw w środku. Wiem, że niektórzy nie przepadają za zupełnie gładkimi kremami, porównując je do jedzenia dla dzieci, mamy więc wtedy rozwiązanie w powyższej postaci.

Aby krem porowy miał bardziej wyrazisty smak, można oprócz pora zeszklić także drobno posiekaną cebulę. Dodatek ząbka czosnku i odrobiny gałki muszkatołowej uznaję za wręcz konieczny!

Zdjęcie - Kremowa zupa porowa z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • por - 4 dorodne sztuki
  • ziemniaki - 4 duże sztuki
  • czosnek - 2 ząbki
  • olej - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa - szczodra szczypta
  • sól, biały pieprz - do smaku
  • śmietanka kremówka - ok. 1/3 szklanki (lub roślinny odpowiednik)
  • sos sojowy - ok. 3/4 łyżki
  • grzanki - do podania
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
  1. Pory umyj, ich białe części pokrój w cienkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej olej z łyżką masła, wrzuć pory, lekko je posól i duś pod pokrywką, do zmięknięcia przez kilka minut (uwaga! pory nie mogą zbrązowieć).
  3. Dopraw gałką muszkatołową, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj, przełóż do garnka.
  4. Ziemniaki obierz, pokrój w małą kostkę.
  5. Włóż ziemniaki na  patelnię  po smażeniu porów, lekko podsmaż, podlej odrobiną sosu sojowego. Dodaj do porów.
  6. Warzywa zalej wodą (bulionem). Gotuj, aż zmiękną.
  7. Wlej śmietankę i zmiksuj na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj nieco wody/bulionu.
  8. Wierzch możesz posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, podawaj np. z grzankami.

Kategorie przepisów