Kremowa zupa porowa z ziemniakami
Zupę z porów gotowała moja babcia i naprawdę ją (i babcię, i zupę :) bardzo lubiłam! Podawała ją z grzankami z chleba (takiego czerstwego, pokrojonego w kosteczkę i podsmażonego dodatkowo na patelni). Podobno zupę porową jedzą też Francuzki, gdy chcą schudnąć. Nie oszukujmy się jednak, ich wersja to bardziej warzywny wywar na bazie pora i nasza zupa bije ją na głowę! Jest gęsta, kremowa, pożywana i rozgrzewająca. Dla smaku dodaję do niej słodką śmietankę kremówkę, ale z powodzeniem możecie przygotować zupę porową w wersji roślinnej- wegańskiej, nie doprawiając w ogóle nabiałem lub wlewając śmietankę roślinną (np. owsianą).
Przepis - Wydrukuj przepisZ czym podawać zupę porową?Jak już wspomniałam, w moim domu do zupy porowej podawało się małe grzaneczki z chleba. Ja bardzo lubię dodawać groszek ptysiowy lub (tak ja w prezentowanej Wam dziś wersji) z usmażoną na chrupko na oliwie bagietką obsypaną odrobiną rozkosznie rozpływającego się w gorącej zupie sera.
Zupę porową gotuję tylko na bazie warzyw, przesmażonych na oliwie. Trzeba pamiętać, że pory muszą być miękkie i szkliste, nie można dopuścić, żeby się na patelni zbrązowiły- zupa w takim wypadku straci swój delikatny smak i piękny kolor. Moją tajemnicą, dodająca zupie całej masy smaku jest podlanie warzyw odrobiną sosu sojowego. Chlust i danie od razu zyskuje na wyrazistości!
Zupę porową możecie zblendować na idealnie gładki krem lub zadziałać metodą pół na pół”: połowę zupy zmiksować na gładko, a drugą dodać “w całości”, z kawałkami warzyw w środku. Wiem, że niektórzy nie przepadają za zupełnie gładkimi kremami, porównując je do jedzenia dla dzieci, mamy więc wtedy rozwiązanie w powyższej postaci.
Aby krem porowy miał bardziej wyrazisty smak, można oprócz pora zeszklić także drobno posiekaną cebulę. Dodatek ząbka czosnku i odrobiny gałki muszkatołowej uznaję za wręcz konieczny!
Składniki:- por - 4 dorodne sztuki
- ziemniaki - 4 duże sztuki
- czosnek - 2 ząbki
- olej - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
- gałka muszkatołowa - szczodra szczypta
- sól, biały pieprz - do smaku
- śmietanka kremówka - ok. 1/3 szklanki (lub roślinny odpowiednik)
- sos sojowy - ok. 3/4 łyżki
- grzanki - do podania
- Pory umyj, ich białe części pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej z łyżką masła, wrzuć pory, lekko je posól i duś pod pokrywką, do zmięknięcia przez kilka minut (uwaga! pory nie mogą zbrązowieć).
- Dopraw gałką muszkatołową, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj, przełóż do garnka.
- Ziemniaki obierz, pokrój w małą kostkę.
- Włóż ziemniaki na patelnię po smażeniu porów, lekko podsmaż, podlej odrobiną sosu sojowego. Dodaj do porów.
- Warzywa zalej wodą (bulionem). Gotuj, aż zmiękną.
- Wlej śmietankę i zmiksuj na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj nieco wody/bulionu.
- Wierzch możesz posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, podawaj np. z grzankami.