Kremowa pomidorowa zimowa

Nie przepadam za zupami nie dlatego, że mi nie smakują, ale dlatego, że macha się łyżką, macha, a efektu nie czuć... ;) Ale zupy krem - to co innego!

A dlaczego zimowa? Bo latem zrobiłabym pomidorową inaczej. Ze świeżych pomidorów. Ze świeżych ziół. Z trochę innych warzyw, prawdopodobnie.


Zdjęcie - Kremowa pomidorowa zimowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 3 porcje):
- kilka łyżek oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią;
- 3 czerwone cebule;
- 5 małych marchewek;
- kawałek selera naciowego;
- opcjonalnie: 1 szklanka białego wytrawnego wina (u mnie domowej roboty wino z rodzynek);
- 2 puszki krojonych pomidorów;
- kilka (ok. 3 ) suszonych pomidorów;
- kilka łyżek przecieru pomidorowego;
- przyprawy: sól, pieprz i suszona bazylia;
- do podania: kawałek mozarelli;
- do podania: garść kiełków.


Zdjęcie - Kremowa pomidorowa zimowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Cebule, marchewki i seler kroimy w plasterki.
2. Na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i marchew. Podsmażamy kilka minut, aż cebula zmięknie.
3. Dodajemy seler i zalewamy wszystko 1 szklanką wina i 1 szklanką wody (jeśli nie mamy wina, lejemy 2 szklanki wody). Gotujemy, póki marchewka i seler również nie zmiękną.
4. Do garnka wrzucamy całą zawartość obu puszek z pomidorami (tj. i pomidory, i zalewę) oraz suszone pomidory. Trzymamy kilka minut na małym ogniu.
5. Zawartość garnka traktujemy blenderem, aż powstanie krem (mogą pozostać małe kawałki warzyw, jeśli nam nie przeszkadzają).
W zależności od tego jak gęstą zupę chcemy otrzymać, zanim sięgniemy po blender możemy odlać trochę płynu z garnka. Ja lubię, żeby było jak najbardziej gęsto, więc ile tylko mogłam, tyle płynu odlałam do szklanki (i wypiłam, a co).
6. Do zupy dodajemy przecier - tyle, żeby poprawić konsystencję. Ja używam niewiele przecieru, jedną lub dwie łyżki, nie więcej.
7. Smakujemy zupę i jeśli jest taka potrzeba, przyprawiamy.
8. Podajemy, póki gorące! Najlepiej przyzdabiając kilkoma małymi kawałkami mozarelli i garścią opłukanych i osuszonych kiełków.




Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Przepisy z tych kategorii

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Krem z kalafiora
1

Krem z kalafiora

Asik Asik
Moja kraina smaków

Zupa z grzybów leśnych
4

Zupa z grzybów leśnych

napiecyku napiecyku
napiecyku

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Potrawka z fasolką i warzywami
1

Potrawka z fasolką i warzywami

napiecyku napiecyku
napiecyku

A’la Strogonow
1

A’la Strogonow

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Buraczki do słoików – bardzo smaczne

Buraczki do słoików – bardzo s…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto czekoladowe z cukinią i bananami
2

Ciasto czekoladowe z cukinią i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka owsiane z batatami (bez pieczenia)

Ciasteczka owsiane z batatami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z makaronem chińskim i brokułami
1

Sałatka z makaronem chińskim i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cukiniowa tarta
1

Cukiniowa tarta "z kratką" na…

Asik Asik
Moja kraina smaków