Kremowa polenta z grzybami i szpinakiem
Mamy marzec, ale za oknem to jeszcze nie „to”, więc po przyjściu do domu, stale mam ochotę na coś rozgrzewającego i kojącego. Taka właśnie jest kremowa polenta.
Choć nazwa „nie nasza”, składniki bardzo łatwo dostępne. Polenta to nie innego niż kaszka kukurydziana. Gotowana tak długo, aż stanie się gładka, na koniec zaś doprawiona odrobiną masła i dojrzewającego sera- np. parmezanu.
Moją polentę podałam z sosem grzybowym (pieczarkowym). Duża ilość posiekanej natki pietruszki będzie doskonałym uzupełnieniem tego posiłku!
Składniki- kasza kukurydziana - 1 szklanka
- kurkuma - 1/4 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
- ser dojrzewajacy (np. parmezan, grana padano) - 3 łyżki, utarty
- masło - 2 łyżki, zimne
- sos
- pieczarki - 300 g
- szalotka - 1 szt
- mąka pszenna - 1/2 łyżeczki
- szpinak - 2 garści
- sól, pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa - ok. 1/8 łyżeczki
- olej - 2 łyżki
Kaszę wsyp do rondelka, zalej wodą (w proporcji ok 1:2), dopraw szczyptą soli i kurkumą (dla koloru).
Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie zupełnie miękka (w razie konieczności dodaj w trakcie więcej wody- kasza będzie z czasem gęstniała, więc warto, by na początku była nieco płynna).
Gotową kaszę zestaw z ognia, dopraw świeżo tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Wymieszaj, dopraw do smaku.
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę.
Dodaj grzyby i smaż, aż się zarumienią (na większym ogniu). Dodaj mąkę, przesmaż.
Dodaj listki szpinaku, zalej śmietanką. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje, dopraw do smaku.
Sos grzybowo-szpinakowy podawaj na ciepłej polencie, przed podaniem oprósz świeżo mielonym pieprzem, możesz posypać jeszcze odrobiną tartego sera.