Krem z zielonego groszku i awokado
            Przepyszna kremowa zupa z zielonego groszku i awokado ze świeżymi ziołami to fantastyczny pomysł na świąteczny obiad. Wiosenny i soczysty kolor zupy doskonale komponuje się na wielkanocnym stole. Przygotujcie zupę w dniu podania, aby nie zmieniła koloru. Smacznego!

Krem z zielonego groszku i awokado składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (najlepiej domowy bulion)
 - 500 g groszku świeżego lub mrożonego
 - 2 gałązki posiekanej pietruszki
 - 2 gałązki świeżej mięty
 - 1 dojrzałe awokado
 - 100ml kremówki
 - gałka muszkatołowa
 - sól i pieprz
 
Do gotującego się bulionu wrzucam groszek. Gotuję ok. 10-12 minut. Odstawiam zupę do ostygnięcia. Dorzucam obrane awokado, pietruszkę i miętę. Miksuję, aż zupa zrobi się gładka.
Dodaję śmietankę, gałkę, sól i pieprz, zagotowuję. Podaję z groszkiem, ziołami i śmietanką.

            