Krem z pora, ziemniaków i jarmużu
O tej porze roku oczywiście najlepiej smakują wszystkie zupy i kremy. Ja Was dzisiaj zapraszam na powstały -całkowicie w sposób niezamierzony – krem z pora, ziemniaków i jarmużu. Połączenie takie było wynikiem bardziej przejrzenia zawartości szafek w kuchni niż jakiegoś oszałamiającego kulinarnego zrywu, ale i tak najważniejsze, że jest smaczne i sycące… :-)
Krem z pora, ziemniaków i jarmużuSkładniki:
- 900g białych części pora
- 400g ziemniaków
- 200g jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1,5 litra bulionu
- sól, pieprz
1.Pory opłukać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jarmuż opłukać i porwać na mniejsze kawałki.
2.W dużym rondelku rozgrzać masło. Dodać pokrojony czosnek i chwilę smażyć. Dodać pokrojonego pora, doprawić tymiankiem, kurkumą i dusić do miękkości. Dolać gorący bulion i ziemniaki i gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wrzucić jarmuż i gotować całość kilka minut aż jarmuż będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem i zmiksować na krem.
Smacznego :-)