Krem z pieczonego kalafiora i cukinii

Krem z pieczonego kalafiora i cukinii

To ta pora, kiedy kubek gorącej zupy może człowiekowi uratować życie! Gdy za oknem deszcz i plucha, porcja warzywnego kremu to najlepsze lekarstwo. Takie od razu poprawiające humor!

Zdjęcie - Krem z pieczonego kalafiora i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krem z pieczonego kalafiora i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania dzisiejszej zupy- kremu wykorzystałam upieczony kalafior, cukinię i pory. Pieczone warzywa niesamowicie zyskują na smaku i aromacie, idealnie nadają się więc do przygotowania intensywnej w smaku, rozgrzewającej zupy.

Zdjęcie - Krem z pieczonego kalafiora i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krem z pieczonego kalafiora i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moją porcję doprawiła śmietanką, jednak podać możecie ja także spokojnie w wersji bez nabiału. Zupę ozdobiłam „chipsami” z liści kalafiora- zawsze wybieram kalafiory z jak największą ilością „zieleniny”, żeby mieć w domu całą miskę zielonych chrupek. W przepisie poniżej znajdziecie dokładne info, jak je przygotować!

Zdjęcie - Krem z pieczonego kalafiora i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krem z pieczonego kalafiora i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krem z pieczonego kalafiora i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Kalafior podziel na różyczki, por przetnij wzdłuż na pół, cukinię pokrój w talarki. Warzywa skrop łyżką oliwy, ułóż na blaszce do pieczenia i zapiekaj ok. 30 minut w temp. 200 oC.

Po tym czasie przełóż do garnka, zalej bulionem (wodą) i gotuj do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i kolendrą. Dolej śmietankę i zmiksuj a gładki krem. W razie konieczności dodaj nieco więcej wody/bulionu.

Chipsy z kalafiora: Liście kalafiora umyj, osusz. Wytnij z nich zgrubienia (twardą część pośrodku liści). Natrzyj pozostałą łyżką oliwy, dopraw szczyptą soli. Liście ułóż płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika z włączoną funkcją termoobiegu na temp. 150 oC. Zapiekaj ok. 10-15 minut, aż liście staną się chrupiące, zbytnio jednak nie zbrązowieją. Podawaj od razu!

Kategorie przepisów