Krem z pieczonego kalafiora i cukinii
To ta pora, kiedy kubek gorącej zupy może człowiekowi uratować życie! Gdy za oknem deszcz i plucha, porcja warzywnego kremu to najlepsze lekarstwo. Takie od razu poprawiające humor!
Do przygotowania dzisiejszej zupy- kremu wykorzystałam upieczony kalafior, cukinię i pory. Pieczone warzywa niesamowicie zyskują na smaku i aromacie, idealnie nadają się więc do przygotowania intensywnej w smaku, rozgrzewającej zupy.
Moją porcję doprawiła śmietanką, jednak podać możecie ja także spokojnie w wersji bez nabiału. Zupę ozdobiłam „chipsami” z liści kalafiora- zawsze wybieram kalafiory z jak największą ilością „zieleniny”, żeby mieć w domu całą miskę zielonych chrupek. W przepisie poniżej znajdziecie dokładne info, jak je przygotować!
Składniki- kalafior - 1 główka
- cukinia - 1 szt
- por - 1 szt
- bulion - ok. 3 szklanek
- śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
- oliwa - 2 łyżki
- mielona kolendra - 1/4 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
Kalafior podziel na różyczki, por przetnij wzdłuż na pół, cukinię pokrój w talarki. Warzywa skrop łyżką oliwy, ułóż na blaszce do pieczenia i zapiekaj ok. 30 minut w temp. 200 oC.
Po tym czasie przełóż do garnka, zalej bulionem (wodą) i gotuj do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i kolendrą. Dolej śmietankę i zmiksuj a gładki krem. W razie konieczności dodaj nieco więcej wody/bulionu.
Chipsy z kalafiora: Liście kalafiora umyj, osusz. Wytnij z nich zgrubienia (twardą część pośrodku liści). Natrzyj pozostałą łyżką oliwy, dopraw szczyptą soli. Liście ułóż płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika z włączoną funkcją termoobiegu na temp. 150 oC. Zapiekaj ok. 10-15 minut, aż liście staną się chrupiące, zbytnio jednak nie zbrązowieją. Podawaj od razu!