Krem z młodych buraczków z chipsami z buraka i miętą. Beetroot cream.
Przejadłam się już zupą z botwiny. Dlatego do kremu z buraka wykorzystałam młode buraczki. Gotują się 15 minut! Skromna nie będę. Jest wspaniała w smaku. Lepszej nie jadłam.
pęczek młodych buraków
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
ziele angielskie
ocet jabłkowy 2 łyżki
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka chipsów z buraka
mięta
Buraki umyłam pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzałam oliwę. Wrzuciłam pokrojone buraki i zaczęłam chwilę dusić. Dodałam 4 ząbki czosnku. Dalej dusiłam. Dodałam przyprawy i wlałam wodę. Po 10 minutach dodałam ocet. Gotowałam jeszcze 5 minut. Następnie zupę zmiksowałam. Wkruszyłam chipsy z buraka.