Krem z dyni i soczewicy

Krem z dyni i soczewicy

Taką właśnie zupą ratowałam się, gdy dopadło mnie strasznie przeziębienie. Miałam ochotę na danie, które prawdziwie mnie rozgrzeje i postawi na nogi.

Zdjęcie - Krem z dyni i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To taki prawie „eintopf”, gęste danie, które (jeśli dodamy mniej bulionu) możaby w zasadzie jeść widelecem, choć ja wybrałam wersję nieco rzadszą, podaną z kromką pachnącej czosnkiem grzanki.

Zdjęcie - Krem z dyni i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krem z dyni i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Krem z dyni i soczewicy

Agata, 30 września 2013

Zdjęcie - Krem z dyni i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodaj oczyszczoną z nasion (i wrazie konieczności obraną- odmiany hokkaido nie trzeba obierać) dynię pokrojoną w ok. 3 cm kostkę. Posmaż kilka minut, dorzuć soczewicę, a także pastę carry. Wszystkie składniki zalej bulionem, wymieszaj .

Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Możesz dodać przecier pomidorowy, aby dodać odrobonę kwaśnej nuty. Przypraw do smaku, w razie konieczności dodaj nieco więcej bulionu/wody.

Przed podaniem możesz skropić porcję oliwą, ozdobić wiórkami parmezanu.

Kategorie przepisów