Krem z buraków.

Krem z buraków.
Najlepsza na taką pogodę będzie zupa. W okresie wszechobecnych przeziębień i jesiennej słoty świetnie sprawdzi się aromatyczny barszcz o pięknym, intensywnym kolorze. Aby nadać mu nieco innego charakteru niż zazwyczaj, zrobiłam go w formie kremu. Był pyszny, cała rodzina zjadła z apetytem. Kolor zupy i jej rozgrzewające właściwości sprawiły, że do wieczora dopisywały nam wyśmienite nastroje (jest też opcja, że humor dopisywałby nam nawet gdybyśmy zjedli krupnik, ale zostańmy przy tej optymistycznej wersji z barszczem).

Zdjęcie - Krem z buraków – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 duże czerwone buraczki (powinny stanowić co najmniej połowę wszystkich warzyw)
  • 1 spora marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • ok 15cm pora
  • kawałek selera
  • 1-2 ziemniaki
  • kilka suszonych pomidorów lub łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 kość wędzona od schabu lub inne mięso na wywar
  • ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, majeranek
  • 2 łyżki octu winnego lub sok z cytryny
  • gęsta śmietana
  • ewentualnie 2-3 goździki
  • ok 2l wody.

Przygotowanie:

  • Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Na odrobinie oliwy zeszklić warzywa, a następnie zalać wrzątkiem.
  • Dodać wędzoną kość (jeśli zdecydowaliśmy się na inne mięso, należy wcześniej ugotować wywar i użyć zamiast wody), ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, czosnek i gotować do miękkości.
  • Mniej więcej w połowie gotowania dodać suszone pomidory (jeśli używamy koncentratu pomidorowego, dodajemy go pod koniec gotowania)
  • Gdy warzywa są już miękkie, doprawić octem winnym (po chwili barszcz odzyska swój cudowny kolor), solą, pieprzem do smaku i po chwili zestawić z ognia.
  • Z garnka usunąć kość i całość dokładnie zmiksować na krem.
  • Jeszcze raz zagotować zupę i na sam koniec doprawić majerankiem.
  • Podawać z kleksem gęstej śmietany i czosnkowymi grzankami.
Smacznego !

Kategorie przepisów