Krem z borowików z łazankami

Zdjęcie - Krem z borowików z łazankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z borowików z łazankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z borowików z łazankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z borowików z łazankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z borowików z łazankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 500 g borowików świeżych lub mrożonych
  • 200 g makaronu łazanki
  • 75 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 75 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g mąki pszennej
  • natka pietruszki do dekoracji
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie

Łazanki gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

Na oleju Kujawski szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodajemy grzyby i smażymy 3-4 minuty.

Oprószamy mąką i jeszcze chwilę smażymy.

Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 15 minut.

Zupę miksujemy na gładki krem, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z łazankami, udekorowaną natką pietruszki.





Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy