Krem kalafiorowo-groszkowy z fetą

Krem kalafiorowo-groszkowy z fetą
Zielono mi, całkiem nie listopadowo.
Poniekąd za sprawą pysznej zupy, podpatrzonej tutaj, trochę zmodyfikowanej. Pysznie.
Nie chce mi się wierzyć, że w sklepach już rozkładają bożonarodzeniowe dekoracje ;)

Zdjęcie - Krem kalafiorowo-groszkowy z fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KREM KALAFIOROWO-GROSZKOWY Z FETĄ
(na 4 porcje)
ok. 450g kalafiora (świeży lub mrożony),
300g zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki),
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
3 szklanki bulionu warzywnego,
sól, pieprz,
zioła prowansalskie,
ok. 80g sera feta

W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej posiekaną cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. pół minuty, zalać bulionem, dodać kalafior (jeśli świeży, to podzielony na małe różyczki) i groszek. Gotować ok. 12-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć garnek z ognia, dodać szczyptę ziół prowansalskich i zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku (aczkolwiek z solą oszczędnie, bo ser feta jest słony).
Każdą porcję zupy podawać z kosteczkami sera feta.

Kategorie przepisów