Krem grzybowy z migdałowymi kluseczkami

Krem grzybowy z migdałowymi kluseczkami
Zdjęcie - Krem grzybowy z migdałowymi kluseczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem grzybowy z migdałowymi kluseczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem grzybowy z migdałowymi kluseczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 60 g suszonych grzybów
  • 2,5 l wody
  • włoszczyzna
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 120 ml kremówki
  • świeży tymianek
  • płatki migdałów
na kluseczki:
  • 1 jajko
  • 120 g mąki
  • 30 g mielonych migdałów
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie

Grzyby moczyć w wodzie przez 2 godz. Następnie gotować je w tej samej wodzie przez 30 min.


W międzyczasie obrać włoszczyznę. Marchewkę i cebulę przypalić nad gazem. Warzywa zalać wodą, dodać liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego, gotować przez 1,5 godz. Z bulionu wyjąć włoszczyznę i przyprawy, wlać wodę z gotowania grzybów.


Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać estragon, tymianek, wyciśnięty czosnek oraz odsączone, pokrojone w kostkę grzyby (odłożyć 2 łyżki grzybów), smażyć ok. 10 minut. Dodać do zupy i zblendować na gładki krem.


Do ostudzonej zupy dodać śmietankę wymieszaną z mąką i pozostałe grzyby. Doprawić zupę sosem sojowym, solą i pieprzem. Chwilę gotować.


Kluseczki:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie bardzo gęste ciasto.

Małą łyżeczką nabierać ciasto i zanurzać w osolonym wrzątku. Kluseczki gotować 3 min.

Zupę podać z kluseczkami, migdałami i tymiankiem.



Przepis pochodzi z shabbyeat.pl

Kategorie przepisów