Krem czekoladowy z awokado. Dieta - szybka przemiana
Krem czekoladowy przygotowany na bazie awocado smakuje rewelacyjnie! Okazuje się, że desery też moga być super zdrowe. Bez laktozy, bez glutenu, bez cukru i jajek. Jedząc go nikt nie zgadnie z czego jest zrobiony, dopóki mu nie powiesz.
Jeśli nie przepadasz za awokado przepis odczaruje Twoją niechęć. Na słodko ten nieciekawy owoc smakuje genialnie. Recepturę znam od dawna, nie mogłam jednak przełamać swojej niechęci, bo bardzo nie lubię tego awokado .
W diecie przyspieszającej metabolizm przewija się awocado w wielu przepisach. Jednak propozycja by awokado przepołowić i wyjeść zawartość łyżeczką wywołuje u mnie ciarki, brr...
Dieta skłoniła mnie zatem do wypróbowania przepisu i gorąco go polecam!
Nadaje się idealnie jako przekąska w III fazie diety:) Nie zainteresowanym dietą polecam również! Na Walentyki także jak znalazł!
Jest jedwabiście gładki, mocno czekoladowy w smaku, po prostu uzależniający!
Składniki na 2 porcje:
1 duże awokado
100-120 ml mleka kokosowego
2 łyżki kakao
5 łyżeczek ksylitolu
maleńka szczypta soli
Wykonanie:
- awokado przepołowić, usunąć pestkę wbijająć nóż zdecydowanym ruchem i robiąc obrót nożem
- łyżeczką wybrać miąższ i zblendować z pozostałymi składnikami na gładki mus. Przełożyć do pucharków
- przed podaniem schłodzić w lodówce
Uwagi: awokado powinno być dojrzałe. Gdy pominiesz dodatek mleka lud dodasz je w niewielkiej ilości otrzymasz smaczną. wegańską "nutellę" do smarowania pieczywa, naleśników itp....