Kotlety ziemniaczane z kaszą jaglaną
To jedno z tych dań, które robię na szybko, kiedy lodówka świeci pustkami, albo wtedy kiedy zostają ziemniaczki z wczorajszego obiadu.
Łącząc właśnie takie ziemniaki z moją ulubioną kaszą jaglaną i dodając ulubione przyprawy można stworzyć fantastyczne kotlety.
Kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej podane z sosem pomidorowym są fantastycznym pomysłem na obiad.
Niezwykle sycące a zarazem delikatne, niesamowicie smaczne.
Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znikają!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
* ugotowane ziemniaki – 150 g
* ugotowana kasza jaglana – 100 g
* duża cebula – 1 szt
* natka pietruszki – 1 pęczek
* duże jajko – 1 szt
* mąka pszenna – 1 czubata łyżka
* sól, pieprz, papryka
* olej do smażenia
* bułka tarta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ugotowane ziemniaki mieszamy z kasza jaglaną, dodajemy drobno posiekaną, podsmażoną cebulkę
Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wsypujemy mąkę i dodajemy jajko.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Z masy formujemy kotleciki, delikatnie obtaczamy w odrobinie tartej bułki i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.
Świetnym dodatkiem jest domowy sos pomidorowy oraz zielona fasolka szparagowa!
Smacznego!