Kotlety z koprem włoskim i jałowcem
Obiad, przy którym jest mało zachodu. ;-) Dla leniwców. :-)
Kotlety z koprem włoskim i jałowcem
1 bulwa kopru włoskiego
1 łyżeczka jagód jałowca
2 łyżki oliwy
sól
skórka starta z 1 pomarańczy + sok z niej wyciśnięty
4 kotlety
chrupiąca sałata
Koper (bez zielonych części) pokroiłam w drobną kostkę.
Jagody jałowca utłukłam w moździerzu.
Zmieszałam je z koprem, oliwą, skórką pomarańczy.
Na każdym kotlecie zrobiłam kilka nacięć nożem. Ułożyłam je obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Wierzch obsypałam koprem z jałowcem i skórkami. Całość posoliłam. Polałam sokiem pomarańczy. Przykryłam folią i odstawiłam na 2 godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Kotlety piekłam przez ok. 20 minut, odkryte. Podałam do nich chrupiacą sałatę (bez niej byłoby nudno) polaną sosem vinaigrette.
* źródło - "Smaki Grecji" wyd. Parragon