Kotlety z czerwonej fasoli i tofu
Kotlety z czerwonej fasoli i tofu
Dzisiaj pyszne kotleciki. Bez mięsa, z fajną teksturą i dymną nutką. Robi się je dosłownie moment :)
W roli głównej kotlety z czerwonej fasoli i tofu.
Składniki- Czerwona fasola - 1 puszka
- Serek tofu wędzony - 160 g
- Jajka - 1 stk
- Cebula - 1 mała
- Czosnek - 2 ząbki
- Pestki dyni - 50g
- Pestki słonecznika - 50g
- Olej Kujawski z czosnkiem,bazylią i pomidorami - 2 łyżki
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Bułka tarta - 3 łyżki
- Ostra papryczka - 1/4 szt
- Sól - do smaku
- Pieprz - do smaku
Prościej się nie da. Fasolę, tofu, cebulę, czosnek, pestki, Kujawski z pomidorami,czosnkiem i bazylią oraz natkę wrzucamy do blendera, mielimy na dość gładką masę. Dodajemy jajko, mieszamy. Zagęszczamy tartą bułką tak,żeby dało się formować kotlety. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół).
Kotlety formujemy wilgotną dłonią i układamy na wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ok. 20 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie to sałatka z sałaty lodowej, pomidorków, kiełków, sera, papryki i kapki Kujawskiego z czosnkiem i bazylią.Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.