Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy to świetny pomysł na pyszny, szybki i zdrowy obiad! Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, pełne aromatycznych przypraw! Masa doskonale się formuje, trzeba jedynie odrobinę uważać podczas przewracania kotlecików na drugą stronę, ponieważ podczas smażenia robią się mięciutkie. Najlepiej robić to jednym, szybki, zgrabnym ruchem :). Kotleciki z ciecierzycy podaję z puree ziemniaczanym i domowym sosem tzatziki, wszystko razem smakuje cudownie!
Kotlety z ciecierzycy
Porcje 8 kotlecików
Składniki na kotlety z ciecierzycy:
-
400 g ciecierzycy z puszki
-
1 średnia cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 średnia marchewka
-
mała garść świeżej kolendry
-
1 jajko
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego
-
1 łyżeczka kurkumy
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
½ łyżeczki papryki wędzonej
-
1/3 łyżeczki ostrej papryki
-
sól
-
bułka tarta
-
olej
Przygotowanie kotletów z ciecierzycy:
- Cebulę, czosnek i marchewkę obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć, marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę, dodać czosnek smażyć chwilę razem, następnie dodać marchewkę, oprószyć odrobiną soli, smażyć razem przez 1-2 minuty. Odstawić.
- Kolendrę posiekać.
- Ciecierzycę odsączyć, przepłukać, przełożyć do większej miski. Dodać jajko, zblendować na gładką masę.
- Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i marchewką, kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, 1 płaską łyżeczkę soli (lub do smaku), 2 łyżki bułki tartej i dobrze wymieszać.
- Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki z obu stron na złoto.