Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy to świetny pomysł na pyszny, szybki i zdrowy obiad! Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, pełne aromatycznych przypraw! Masa doskonale się formuje, trzeba jedynie odrobinę uważać podczas przewracania kotlecików na drugą stronę, ponieważ podczas smażenia robią się mięciutkie. Najlepiej robić to jednym, szybki, zgrabnym ruchem :). Kotleciki z ciecierzycy podaję z puree ziemniaczanym i domowym sosem tzatziki, wszystko razem smakuje cudownie!

Zdjęcie - Kotlety z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kotlety z ciecierzycy

Porcje 8 kotlecików

Składniki na kotlety z ciecierzycy:

  • 400 g ciecierzycy z puszki

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 średnia marchewka

  • mała garść świeżej kolendry

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • ½ łyżeczki papryki wędzonej

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

  • sól

  • bułka tarta

  • olej

Przygotowanie kotletów z ciecierzycy:

  • Cebulę, czosnek i marchewkę obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć, marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę, dodać czosnek smażyć chwilę razem, następnie dodać marchewkę, oprószyć odrobiną soli, smażyć razem przez 1-2 minuty. Odstawić.
  • Kolendrę posiekać.
  • Ciecierzycę odsączyć, przepłukać, przełożyć do większej miski. Dodać jajko, zblendować na gładką masę.
  • Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i marchewką, kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, 1 płaską łyżeczkę soli (lub do smaku), 2 łyżki bułki tartej i dobrze wymieszać.
  • Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki z obu stron na złoto.

Kategorie przepisów