Kotlety z ciecierzycy ze szpinakiem
przepis:
300 g ugotowanej cecierzycy
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
150 g szpinaku
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1 łyżeczka papryki
olej do smażenia kotletów
mąka kukurydziana do obtoczenia kotletów przed smażeniem
Szpinak opłukać, usunąć ogonki.
Na patelni rozgrzać olej przesmażyć na nim szpinak. Dodać sól i pieprz.
Z liści szpinaku odparować wodę.
Ciecierzycę rozdrobnić blenderem.
Do ciecierzycy dodać mąkę ziemniaczaną, zmiażdżone ząbki czosnku, proszek do pieczenia, szpinak i przyprawy.
Masę dobrze wyrobić.
Z masy uformować kotlety. Obtoczyć je w mące kukurydziane, a następnie usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
150 g szpinaku
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1 łyżeczka papryki
olej do smażenia kotletów
mąka kukurydziana do obtoczenia kotletów przed smażeniem
Szpinak opłukać, usunąć ogonki.
Na patelni rozgrzać olej przesmażyć na nim szpinak. Dodać sól i pieprz.
Z liści szpinaku odparować wodę.
Ciecierzycę rozdrobnić blenderem.
Do ciecierzycy dodać mąkę ziemniaczaną, zmiażdżone ząbki czosnku, proszek do pieczenia, szpinak i przyprawy.
Masę dobrze wyrobić.
Z masy uformować kotlety. Obtoczyć je w mące kukurydziane, a następnie usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.