Kotlety wieprzowe w glazurze miodowo-pomarańczowej
Dziś przedstawiam niezwykle proste i szybkie, jednak bardzo smaczne danie obiadowe. Piękne kotlety ze schabu z kością, najpierw marynowane w miodzie i pomarańczach a następnie grillowane w glazurze w piekarniku. Ja podałam je z makaronem i fasolką. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kotlety wieprzowe w glazurze miodowo-pomarańczowej
(4 porcje)
Składniki:
- starta skórka i wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
- 1/4 szklanki octu z białego wina
- 1/2 szklanki miodu
- 4 kotlety schabowe z kością o grubości około 2 cm
- sól i pieprz
- 5 gałązek rozmarynu
- 1 pomarańcza pokrojona wzdłuż na 8 części
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj skórkę i sok z pomarańczy wraz z octem i miodem, po czym dopraw solą i pieprzem. Umieść umyte i osuszone papierowymi ręcznikami kotlety wraz z rozmarynem i kawałkami pomarańczy w płytkim naczyniu lub torebce foliowej i zalej przygotowaną marynatą. Całość wymieszaj tak, by kotlety były nią przykryte i odstaw mięso do zamarynowania na minimum 2 godziny.
- Włącz piekarnik na najwyższą moc i ustaw funkcję grilla. Wyłóż blaszkę do pieczenia folią aluminiową (matową stroną do góry) i połóż na niej ruszt. Wyjmij kotlety z marynaty i oczyść z ziół. Następnie połóż je na ruszcie, dopraw porządnie solą i pieprzem po czym obłóż pomarańczami z marynaty. Samą marynatę przelej do małego rondelka i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zgęstnieje.
- Włóż kotlety do piekarnika na środkową półkę i podpiekaj przez 4 minuty, po czym przewróć je na druga stronę, wysmaruj zredukowaną marynata i podpiekaj kolejne 5-7 minut, aż kotlety będą ładnie zarumienione i przestaną być różowe w środku. Wyjmij je z piekarnika, posmaruj po raz kolejny marynatą i pozwól im odpocząć przez co najmniej 3 minuty przed podaniem. Podawaj z podpieczonymi pomarańczami i resztą marynaty do polania na talerzu.
Smacznego!
English version
Pork chops with orange and honey glaze
(4 servings)
Ingredients:
- 1 orange, zested and juiced
- 1/4 cup white wine vinegar
- 1/2 cup honey
- 4 bone-in pork chops, about 2 cm thick
- salt and pepper
- 5 fresh rosemary sprigs
- 1 orange, cut into 8 wedges
Preparation:
- In a bowl, mix together the orange zest, juice, vinegar, and honey. Season with salt and pepper. Place pork chops, rosemary sprigs, and orange wedges into a shallow dish or plastic bag with the marinade, tossing to coat. Refrigerate at least 2 hours.
- Place a wire rack on a foil-lined baking sheet. Turn on broiler. Remove pork, orange wedges, and rosemary from marinade. Transfer the pork and oranges to the wire rack and season with salt and pepper. Transfer the marinade to a small saucepan. Simmer over medium heat until reduced, about 5 minutes.
- Broil pork and oranges 4 minutes, then flip, brush with reduced marinade. Broil another 5-7 minutes until chops are caramelized and charred and pork is cooked. Brush with more marinade and allow the pork to rest at least 3 minutes before serving. Serve with charred oranges and rosemary and remaining marinade on the side.
Enjoy!
Drukuj grill, mięso, miód, obiad, ocet winny, pomarańcza, schab, wieprzowina, zioła