Kotlety ryżowe z jajkiem i marchewką
Zacne wykorzystanie ryżu, który został nam z obiadu z dnia poprzedniego:-) Tu akurat mi został, ale teraz celowo będę go gotować w nadmiarze, bo kotleciki wyszły przepyszne:-) Na letnie posiłki idealne. Podałam je tylko z sałatą i było ok. Roboty niewiele dlatego dorzucam przepis do akcji na FB Błyskawiczne Piątki.
Składniki (około 12 sztuk):
- 2 szklanki ugotowanego ryżu (ja miałam Basmati),
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 jajko,
- bułka tarta do zagęszczenia i do panierowania,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka oleju + do smażenia.
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany olej, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę. Posolić i podsmażyć do zeszklenia cebuli. Wystudzić. Ryż wymieszać z warzywami, posiekanymi jajkami na twardo. Wbić jajko, doprawić. Podsypać bułką, ale malutko, żeby się nie rozpadały. Z masy formować niewielkie kotlety, panierować w bułce. Obsmażyć na złoto. Podawać z sałatą lub ulubiona surówką.