Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii

Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety pieczone z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka otrąb pszennych do panierowania kotletów
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 młoda cukinia
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
Przygotowanie

Cukinię umyć pod bieżącą wodą, odciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej. Posypać solą (½ łyżeczki) i odstawić na 15 minut.


Kaszę jaglaną wsypać na sitko i wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.


Zagotować w rondlu 2 szklanki wody. Dodać 1 łyżkę oleju i łyżeczkę soli. Wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.


Obrać cebulę i czosnek. Drobno posiekać. Rozgrzać na patelni jedną łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę. Dodać posiekany czosnek i krótko razem przesmażyć.


Do przestudzonej kaszy jaglanej dodać dobrze odciśniętą z wody cukinię, usmażoną cebulę z czosnkiem, posiekane zioła i mąkę ziemniaczaną. Doprawić czarnym pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym olejem. Roztrzepać jajka.


Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować kotleciki. Maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w otrębach. Układać na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.



Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Pudding z tapioką na mleku migdałowym

Pudding z tapioką na mleku mig…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tabbouleh – prosta letnia sałatka z bulgurem
2

Tabbouleh – prosta letnia sała…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kasza jaglana z truskawkami
1

Kasza jaglana z truskawkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placek z owocami (i kaszką kukurydzianą)
1

Placek z owocami (i kaszką kuk…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pieczarki portobello faszerowane kuskusem

Pieczarki portobello faszerowa…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Pomidorowa kasza bulgur
1

Pomidorowa kasza bulgur

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Młode ziemniaki z bobem i pesto

Młode ziemniaki z bobem i pest…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ogórki po zbójnicku
1

Ogórki po zbójnicku

Beti Beti
kruche babeczki

Tacos z krewetkami w tempurze

Tacos z krewetkami w tempurze

food² food²
Food Square

Puszyste bułki z ziemniakami - lipcowa piekarnia

Puszyste bułki z ziemniakami -…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi

Zdrowe ciasto marchewkowe z mi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Dżem rabarbarowo-różany

Dżem rabarbarowo-różany

Tyna Tyna
In cooking we trust