Kotlety mielone ze świeżymi ziołami

Kotlety mielone ze świeżymi ziołami


Zdjęcie - Kotlety mielone ze świeżymi ziołami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasem nachodzi mnie ochota na ... 'z w y k ł y obiad'. Taki najzwyczajniejszy. Polski. Jakkolwiek to nie brzmi :)
Na gorące, kremowe puree ziemniaczane, ze świeżym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. I na mięso. W postaci jak najbardziej 'tradycyjnej'.
Kotlety mielone - lubicie?
Danie w stylu ' w każdym domu robi się je inaczej'. Jako dziecko lubiłam tylko te, od Mamy. Smażone wieczorem, na kolejny dzień. 'Skosztuj, czy d o b r e ...' . Kosztowałam, zagryzając kromkę chleba. D o b r e!
Te - smakują mi bardzo. Dodałam świeżych ziół, cebulkę i czosnek, smażyłam na odrobinie dobrej oliwy. Polecam :)


Zdjęcie - Kotlety mielone ze świeżymi ziołami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kotlety mielone ze świeżymi ziołami. /porcja dla dwóch – trzech osób/

ok. 400g mięsa mielonego wieprzowego (użyłam mięsa z łopatki), 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów, 1 jajko, 1 cebula, drobno posiekana, 2 – 3 ząbki czosnku, posiekane, świeże zioła (dałam rozmaryn, tymianek i bazylię) sól i świeżo mielony pieprz, do smaku, 2 łyżki oliwy + 1 do smażenia kotletów

Mięso (dobrze, jeśli jest w temperaturze pokojowej) przekładamy do miski. Solimy, pieprzymy, dodajemy bułkę tartę, jajko i zioła.
Na małej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulkę i czosnek, aż się zeszkli. Dodajemy razem z tłuszczem do mięsa. Mięso starannie mieszamy, ja robię to ręką.
Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oleju roślinnego. Formujemy niewielkie kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiany kolor :)
Podajemy np. na puree ziemniaczanym.


Smacznego!

Zdjęcie - Kotlety mielone ze świeżymi ziołami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów