Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
Pyszne kotleciki jajeczne z dodatkiem kaszy jaglanej ;-) . A może zostało wam trochę jajek na twardo po świętach - to przepis jak znalazł . Ja zajadałam się nimi bez dodatków, ale możecie zrobić do nich sałatkę z dresingiem lub podać po prostu z sosem czosnkowym .
Kotlety wyszły bardzo smaczne i dość łatwo się je robiło, ale następnym razem pominę len i zastąpię innymi ziarnami ponieważ podczas smażenia niektóre kotleciki mi strzelały i musiałam przykryć pokrywką aby się nie poparzyć. Piją zbyt dużo tłuszczu moim zdaniem dla tego raczej nie należą do zbyt lekkich następnym razem upiekę w piekarniku i dam znać jak wyszły. Polecam
oryginał- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki prażonego lnu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
- 4-5 łyżek siekanej rzeżuchy
- ok 6 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia lub masło klarowane
Kaszę wsypać na sito i płukać pod bieżącą wodą aż woda będzie przezroczysta , następnie przełożyć do garnuszka i zalać wodą ok 1,5 szklanki i gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gotować ok 15 minut następnie wyłączyć gaz i przykryć - pozostawić ok 10 minut aż wchłonie się woda po tym czasie zdjąć pokrywkę jeżeli została jeszcze jakaś woda odcedzić . Tak przygotowaną kaszę przełożyć do miski posolić i zostawić do wystudzenia.
W międzyczasie podprażyć na suchej patelni nasiona lnu.
Jajka pokroić w małą kostkę dodać do kaszy wraz z masłem i posiekaną natką pietruszki, rzeżuchą, nasionami lnu. Wszystko wymieszać z surowym jajkiem i dodać jeszcze sól i pieprz aż wszystko się połączy.
Zwilżyć dłonie i formować kotleciki obtaczać je w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z dodatkiem masła klarowanego z obu stron na rumiano.
Podawać z ulubioną sałatką lub jako burgery na bułeczce.
Smacznego
*Jeżeli masa będzie zbyt mokra dodajcie do niej odrobinę mąki lub bułki tartej .