Kotlety drobiowe w cieście ziołowym
W kuchni nie lubimy nudy i powtarzających się zbyt często dań. Oczywiście mamy i te ulubione, do których wracamy z przyjemnością, ale przede wszystkim lubimy próbować nowych smaków.
Często jednak jest tak, że mamy w domu np tylko pierś z kurczaka i nic więcej…. Co więc zrobić, aby bez konieczności wychodzenia na zakupy nie wyszły z tego tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej? Wystarczy mała zmiana, a już wychodzi „coś nowego”.
Spróbujcie piersi kurczaka/indyka w cieście ziołowym. Palce lizać!
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej*
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
Jajka mieszamy z mąką za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, tymianek oraz majeranek. Mieszamy.
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na mniejsze porcje. Mieszamy z przygotowanym „ciastem”. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (warto nie pomijać tego kroku).
Smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanym na patelni oleju.
Uwagi: * Z tego przepisu korzystałam kilkukrotnie i często ilość mąki musiałam dostosowywać do wielkości jajek – czasami na 2 jajka wystarczały 3-4 łyżki mąki, czasem musiałam dodać jej nieco więcej. Konsystencja ciasta powinna być ciut rzadsza niż gęstej śmietany. Nie powinno zbyt mocno spływać z kawałków mięsa, tylko ładnie je pokryć, ale uwaga, ciasto jeszcze nieco zmienia konsystencję po schłodzeniu, nie może więc być zbyt gęste na starcie.
Tymianek warto sobie rozetrzeć w dłoniach lub moździerzu.
Inspiracja: przy stole
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami