Kotlety cielęce z mieszanymi warzywami

Kotlety cielęce z mieszanymi warzywami

Sezon na cukinię w pełni, dlatego razem z Lejdi, Gin, Martynosią, Shinju, Panną Malwinną oraz Bartoldzikiem zmówiliśmy się na wspólne pichcenie z udziałem tego warzywa. Ja przygotowałam kotlety cielęce z warzywami, w skład których wchodzi także cukinia. Może nie gra tu ona pierwszej roli, ale znakomicie uzupełnia całość swoim delikatnym smakiem i strukturą. Taka potrawa to idealna propozycja na niedzielny obiad.

Zdjęcie - Kotlety cielęce z mieszanymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KOTLETY CIELĘCE Z MIESZANYMI WARZYWAMI
4 kotlety cielęce z udźca,
3 łyżki mąki,
1 mała cukinia,
125g pieczarek,
1 cebula,
3 łyżki czarnych oliwek,
4 serca karczochów z puszki,
2 fileciki anchois,
1 szklanka mocnego bulionu wołowego,
4 łyżki śmietanki kremówki,
sól i pieprz,
świeży lub suszony tymianek,
2 łyżki oleju,
1 łyżka klarowanego masła

Cukinię pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Cebulę i anchois posiekać (osobno). Karczochy przekroić na połówki.
2 łyżki mąki wymieszać z ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Mięso umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i olej. Usmażyć kotlety z obu stron na złocisty kolor. Zdjąć z ognia, przełożyć na talerz i owinąć w folię aluminiową, żeby trzymały ciepło.
Na tę samą patelnię wrzucić cebulę, pieczarki i cukinię. Smażyć, mieszając, około 5 minut. Dodać szczyptę tymianku i anchois, wlać bulion i śmietankę, wymieszać i zagotować. 1 łyżkę mąki rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Gotować chwilę, aż sos się zagęści. Dodać oliwki i karczochy, zagrzać, delikatnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kotlety polać warzywnym sosem i podawać.


(na podstawie przepisu z książki P. Martina „Kuchnia doskonała dla każdego”)

Kategorie przepisów