Kotleciki ziemniaczane z łososiem i jarmużem

Kotleciki ziemniaczane z łososiem i jarmużem

Zdjęcie - Kotleciki ziemniaczane z łososiem i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kotleciki ziemniaczane z łososiem i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiąca skórka, delikatne ziemniaki, lekki łosoś, intensywnie zielony jarmuż- to połączenie naprawdę do mnie przemawia! Do takich kotlecików nie potrzebuję w zasadzie żadnych dodatków, wystarczy że lekko skropię porcję sokiem z cytryny i uczta gotowa!

Zdjęcie - Kotleciki ziemniaczane z łososiem i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kotleciki ziemniaczane z łososiem i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 12 kotlecików średniej wielkości.

Zdjęcie - Kotleciki ziemniaczane z łososiem i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kotleciki ziemniaczane z łososiem i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polecam je szczególnie dzieciom, mój Jaś był zachwycony :)

Zdjęcie - Kotleciki ziemniaczane z łososiem i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kotleciki ziemniaczane z łososiem i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kotleciki ziemniaczane z łososiem i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę/utłucz na gładkie puree.

Łososia przypraw solą i pieprzem, usmaż, ostudź. Rybę bez skóry podziel na kawałki, wymieszaj z ziemniakami.

Jarmuż krótko (przez ok. 1 minutę) obgotuj w osolonej wodzie, dokładnie odsącz, razem z jajkami dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny. Masę schłódź w lodówce przez minimum 30 minut.

Formuj kotleciki, każdy obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju, na małym ogniu,  obu stron do zarumieniania. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

Kategorie przepisów