Kotleciki ziemniaczane z łososiem i jarmużem
Chrupiąca skórka, delikatne ziemniaki, lekki łosoś, intensywnie zielony jarmuż- to połączenie naprawdę do mnie przemawia! Do takich kotlecików nie potrzebuję w zasadzie żadnych dodatków, wystarczy że lekko skropię porcję sokiem z cytryny i uczta gotowa!
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 12 kotlecików średniej wielkości.
Polecam je szczególnie dzieciom, mój Jaś był zachwycony :)
Składniki- ziemniaki - 5 średnich sztuk / 8 małych
- jajko - 3 szt (2 do masy, jedno do panierki)
- łosoś - ok. 350 g
- jarmuż - 100 g
- sól, pieprz - do smaku
- kolendra mielona - 1/4 łyżeczki
- bułka tarta - ok. 1/2 szklanki
- olej roślinny - do smażenia
- sok z cytryny - ok. 1 łyżeczki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę/utłucz na gładkie puree.
Łososia przypraw solą i pieprzem, usmaż, ostudź. Rybę bez skóry podziel na kawałki, wymieszaj z ziemniakami.
Jarmuż krótko (przez ok. 1 minutę) obgotuj w osolonej wodzie, dokładnie odsącz, razem z jajkami dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny. Masę schłódź w lodówce przez minimum 30 minut.
Formuj kotleciki, każdy obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju, na małym ogniu, obu stron do zarumieniania. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.