Kotleciki z kurczaka z suszonym pomidorem, jarmużem i natką pietruszki
Dawno nie było, a że kupiłam jarmuż, to dodałam.Z jarmużu miały być chipsy, więc odebrałam tylko troszkę, ale jak przyszło do zrobienia chipsów, to ja coś gmerałam w kuchni, mąż wyszedł i chipsy się sfajczyły he he, więc trzeba będzie zrobić kolejne podejście :-). Kotlety smaczne, szybkie zjedliśmy ze smakiem. W domu zawsze staram się mieć zapas suszonych pomidorów, które uwielbiamy, to pomidory też były. Nie wiem, ale tak jakoś pasują mi do wielu rzeczy :-). Z przepisu wychodzi około 9 kotlecików. Miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 8 suszonych pomidorów
- 3 garście jarmużu (bez twardych łodyżek)
- świeża natka pietruszki
- sól
- pieprz
- kurkuma
- 2 jajka L
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki z cieciorki
- olej kokosowy do smażenia
1. Na patelni rozgrzewamy olej, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Jak się nam zeszkli dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i umyty, osuszony jarmuż, pokrojony na drobno. Podsmażamy. Jak jarmuż zmięknie, to zdejmujemy z gazu i studzimy.
2. Pomidory, kurczaka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy, jajka i podsmażony jarmuż z cebulą i czosnkiem. Na końcu mąkę z cieciorki. Mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcję masy, w rękach formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
4. U nas do tego pieczone ziemniaczki :-) Smacznego :-))