Kotleciki drobiowe z soczewicą

Szykując te kotlety mielone nawet nie przypuszczałam, że okażą się dla nas obiadowym HITem. Nawet moje dziecko uznało, że kotleciki bardzo dobrze smakują. Być może nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że moje dziecię za mięsem mielonym nie przepada praktycznie od zawsze. A tu nie dość, że zjadł, to jeszcze chwalił 😉
Bardzo rzadko szykuję mięso w panierce, ale do tego przepisu chyba będę wracać częściej.
Z podanych niżej proporcji otrzymałam 8 kotlecików. Wykorzystałam mięso mielone z nogi kurczaka – dla mnie najlepsze do tego typu mielonych. Dodałam do niego podsmażoną marchewkę z cebulką oraz ugotowaną soczewicę i ulubione przyprawy do smaku. No pycha, pycha, pycha.
Składniki na kotleciki drobiowe z soczewicą:
- 400 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie z nogi kurczaka i takie gorąco polecam)
- 1 marchewka
- 1/2 szkl. czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 małe jajko
- bułka tarta
- mielona papryka słodka i ostra
- szczypta kuminu
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Jak zrobić kotleciki drobiowe z soczewicą?
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość masła lub oliwy, wrzucamy cebulę oraz marchewkę, smażymy przez chwilę. Następnie wlewamy około 50-70 ml zimnej wody i dusimy pod przykryciem, aż do miękkości.
Soczewicę dokładnie opłukujemy na sicie, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu (u mnie około 10 minut na malutkim ogniu).
W misce umieszczamy mięso mielone, marchewkę z cebulą oraz soczewicę. Dodajemy jajko, 1-2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: szczyptę kurkumy i kuminu, mieloną paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy.
Zwilżonymi zimną woda dłońmi formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoto.
Odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy np z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.