Kotleciki drobiowe z marchewką i groszkiem

Zdjęcie - Kotleciki drobiowe z marchewką i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotleciki drobiowe z marchewką i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotleciki drobiowe z marchewką i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotleciki drobiowe z marchewką i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • Kotleciki drobiowe:
  • 350 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżki oleju Kujawski z rozmarynem, oregano i bazylią
  • 1-2 łyżki bułki tartej do zagęszczenia
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 białko jajka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • Marchewka z groszkiem:
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 100 g mrożonego groszku
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka oleju Kujawski z rozmarynem, oregano i bazylią
  • sól i cukier do smaku
Przygotowanie

Mięso umieszczamy w misce. Dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę i czosnek, oregano, paprykę, natkę pietruszki, białko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy dłonią, dosypując w razie potrzeby bułkę tartą do zagęszczenia masy.


Mokrymi dłońmi formujemy 9 płaskich kotlecików. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy po około 5-6 minut z każdej strony.


Marchewki obieramy, kroimy w niedużą kostkę.


W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oleju Kujawski. Wrzucamy marchewkę, przesmażamy przez 3-4 minuty. Wlewamy wodę (tyle, by sięgała wysokości marchewki), przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż marchewka będzie miękka.


Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Do ugotowanej marchewki dodajemy odcedzony groszek i śmietanę. Doprawiamy solą i ewentualnie odrobiną cukru do smaku.


Kotleciki drobiowe podajemy z dodatkiem marchewki z groszkiem i gotowanych ziemniaków.


Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl


Kategorie przepisów

Podobne przepisy