Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą

Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą

Kakaowe ciasto z kawałkami posiekanych drobno orzechów z kremem z mascarpone, białej czekolady i ajerkoniakiem. Bardzo fajne, delikatne, nie przesłodzone.

 

Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kostkę ajerkoniakową z białą czekoladą:

Ciasto kakaowe:

  • 100 g masła
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych
  • około 30 g posiekanych orzechów (u mnie laskowe)

Krem ajerkoniakowy:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g białej czekolady
  • 200 ml ajerkoniaku

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki

Jak zrobić kostkę ajerkoniakowa z białą czekoladą?

 Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Masło wraz z mlekiem umieszczamy w rondelku, podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia. Studzimy.

W misie miksera umieszczamy całe jajka, dodajemy cukier oraz mleko z masłem. Składniki miksujemy przez chwilę, do połączenia.

W osobnej misce łączymy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Składniki suche wsypujemy do składników mokrych, dodajemy też powidła śliwkowe i mieszamy szpatułką lub miksujemy na niskich obrotach miksera.

Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na koniec dodajemy posiekane orzechy, mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po przestudzeniu z ciasta skrawamy wierzch (samą skórkę).

Odkrojone ciasto miksujemy na okruchy w rozdrabniaczu.

Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spód kakaowego ciasta smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.

 

Krem ajerkoniakowy: Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.

Jak przygotować czekoladę w kąpieli wodnej? Przełóż ją do szklanej lub metalowej miski, a tę daj na garnek z wcześniej zagotowaną wodą (jak dasz czekoladę, to woda nie powinna się już gotować). Odstaw na 1-2 minuty i zamieszaj do uzyskania jednolitej konststencji. Uwaga! Jeśli czekolada z jakiegoś powodu nie rozpuści się w całości, możesz ponownie zagotować wodę, wyłączyć palnik i ponownie dać na garnek z parującą wodą miskę z czekoladą. Pamiętaj by nie gotować wody pod czekoladą, bo zrobi się z niej gęsta klucha.

Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Serek mascarpone wkładamy do misy miksera, wlewamy ajerkoniak, krótko miksujemy. Następnie wlewamy przestudzoną, ale wciąż płynną białą czekoladę. Ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia.

Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowany krem wykładamy na ciasto z dżemem, wyrównujemy.

Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Posypujemy okruchami ciasta.

Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

 

 

Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów