Korzenne tartaletki z kremem z ricotty i figami
Kruche tartaletki z kremem z sera ricotta i figami… przepyszna i rozpływająca się w ustach klasyka kuchni włoskiej w moim, lekko zmodyfikowanym wydaniu . Bardzo lekki i kremowy krem i słodkie figi…ja dodałam odrobinę czekolady i tochę przypraw korzennych do ciasta. Idealny deser na jesienne smutki.
SKŁADNIKI na 8 dużych tartaletek:
Ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Krem:
250 g ricotty
100 g śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
4 -5 świeżych fig
parę kostek mlecznej czekolady
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem na elastyczne i jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na 0,5 cm placek i napełnić nim formy do taraletek.
Tartaletki wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Studzimy.
Krem:
śmietankę ubijamy na sztywno. Ricottę przekładamy do miseczki i miksujemy z cukrem pudrem. Powoli dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitego kremu.
Na ostudzone tartaletki przekładamy krem z ricotty. Na krem ścieramy na tarce o małych oczkach kostki czekolady. Dekorujemy figami.
Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
SMACZNEGO!
Przepis bierze udział w akcji VIVA ITALIA w kategorii dolci e un caffe