Korzenne śliwki duszone w winie z miodem
 
            
  Tak uduszone śliwki świetnie pasują do porannej owsianki lub z gałką lodów.
 Tak uduszone śliwki świetnie pasują do porannej owsianki lub z gałką lodów.
4 śliwki
 100 ml czerwonego wina ( można też podlać samą wodą)
 przyprawa do piernika lub utarte w moździerzu ( 2 gózdzki, odrobina anyżu, cynamon - szczypta, gałka muszkatołowa - szczypta, pieprz czarny 2 ziarenka)
 3-4 sztuki orzechów włoskich
 1 łyżeczka miodu
 tymianek
 Śliwki kroimy na pół. Na patelnie wlewamy wino i zaczynamy odparowywać alkohol. Dodajemy przyprawy i wkładamy śliwki. Dusimy kilka minut. na koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie. Polewamy łyżeczką miodu. Można dodać tymianek lub bazylię grecką.
 
            