Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake)

Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake)

To śliwkowe ciasto zastąpiło klasyczny urodzinowy tort. Naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyło!

Smak ma podobny do piernika, jednak z inną korzenną nutą (samo ciasto nie zawiera cynamonu, tylko sporo gałki muszkatołowej). Jest wilgotne, utrzymało świeżość przez dobre 4 dni.

Na ich wierzch udało mi się kupić naprawdę rewelacyjne śliwki (chyba z Argentyny…), ale myślę, że pozostałe w piwnicy śliwki z kompotu też by się sprawdziły!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake)

Agata, 19 kwietnia 2010

Zdjęcie - Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Składniki sosu podgrzać (nie za długo, cukier z masłem nie ma się skarmelizować), dokładnie połączyć. Rozlać na dnie wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy ok. 24 cm. Na warstwie sosu rozłożyć pokrojone śliwki.

Przesiać suche składniki (mąkę, proszek, sodę i przyprawy). Masło ubić z cukrem (ok. 5 min) na puszystą masę. Dodać aromaty, melasę i imbir. Ciągle mieszając wbić po jednym jajku. Dodać 1/2 mieszanki z mąką, wymieszać. Wlać maślankę i pozostałą część mąki. Ciasto wyłożyć na śliwkową warstwę. Piec w temp. 180 oC ok. 55 minut. Przed wyjęciem z formy ciasto lekko ostudzić. Podawać odwrócone "do góry nogami" z migdałami na wierzchu.

Kategorie przepisów