Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake)

To śliwkowe ciasto zastąpiło klasyczny urodzinowy tort. Naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyło!

Smak ma podobny do piernika, jednak z inną korzenną nutą (samo ciasto nie zawiera cynamonu, tylko sporo gałki muszkatołowej). Jest wilgotne, utrzymało świeżość przez dobre 4 dni.

Na ich wierzch udało mi się kupić naprawdę rewelacyjne śliwki (chyba z Argentyny…), ale myślę, że pozostałe w piwnicy śliwki z kompotu też by się sprawdziły!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake)

Agata, 19 kwietnia 2010

Zdjęcie - Korzenne ciasto z melasą, śliwkami i migdałami (Plum almond upside-down cake) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • sos do śliwek
  • masło - 3 łyżki
  • cukier brązowy - 1/2 szklanki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki, mielona
  • śliwki - 5 dużych, jędrnych sztuk
  • ciasto
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • masło - 80 g
  • jajko - 2 szt
  • imbir - 2 łyżeczki świeżego, startego
  • melasa - 1/3 szklanki
  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
  • soda - 3/4 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki, mielona
  • maślanka - 3/4 szklanki
  • migdały - garść - w oryginalnym przepisie migdały wymieszane zostały ze śliwkami jeszcze przed pieczeniem, ja o nich niestety zapomniałam. Przygotowałam więc syrop ( z 2 łyżek masła, 2 łyżek cukru i 1 łyżki wody) połączyłam z nim 1/2 migdałów, pozostałe migdały uprażyłam na suchej patelni i oboma rodzajami ozdobiłam wierzch ciasta.
Sposób przygotowania

Składniki sosu podgrzać (nie za długo, cukier z masłem nie ma się skarmelizować), dokładnie połączyć. Rozlać na dnie wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy ok. 24 cm. Na warstwie sosu rozłożyć pokrojone śliwki.

Przesiać suche składniki (mąkę, proszek, sodę i przyprawy). Masło ubić z cukrem (ok. 5 min) na puszystą masę. Dodać aromaty, melasę i imbir. Ciągle mieszając wbić po jednym jajku. Dodać 1/2 mieszanki z mąką, wymieszać. Wlać maślankę i pozostałą część mąki. Ciasto wyłożyć na śliwkową warstwę. Piec w temp. 180 oC ok. 55 minut. Przed wyjęciem z formy ciasto lekko ostudzić. Podawać odwrócone "do góry nogami" z migdałami na wierzchu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy