Korzenna konfitura z cebuli
Kochani, już tylko do północy czekam na Wasze głosy w sondzie! Macie więc jeszcze tylko kilka godzin, na zadecydowanie gdzie spędzę moje kulinarne wakacje sponsorowane przez cititravel .pl.
Proponuję przy tym zostawić komentarz pod „wycieczkowym” wpisem, dla trójki wybrańców przywiozę prezenty! :)
Ale wracając do tematu głównego, czyli jedzenia. Dziś konfitura z cebuli, dodatek do wytrawnych dań bardzo popularny w Hiszpanii.
Ja bardzo lubię jeść ją w towarzystwie pasztetów, ale świetnie smakuje też podana z serami czy stekiem.
Szczerze mówiąc proporcję przy jej robieniu dobieram raczej „na oko”. Poniżej podaję podstawowe składniki, posmakujcie jednak konfiturę w czasie smażenia i doprawcie ją według swojego gustu!
Korzenna konfitura z cebuli
Składniki
- cebula - 1 kg
- cukier brązowy - 400 g
- białe wino - 200 ml
- ocet balsamiczny - 200 ml
- goździki - 3 szt
- tymianek - 1 łyżeczka, suszony
- sól - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1 laska
- oliwa - 1 łyża
Sposób przygotowania
Przygotuj duży garnek o grubym dnie. Cebulę drobno poszatkuj.
Do garnka wlej oliwę, wsyp listki tymianku i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier, ocet i wino oraz przyprawy. Gotuj konfiturę na małym ogniu przez kilka godzin, przykrytą, od czasu do czasu mieszając lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC.
Konfitura będzie gotowa, gdy cebula będzie bardzo miękka, zmieni kolor na ciemnobrązowy i uzyska konsystencję jednolitego dżemu. Gorącą przełóż do wysterylizowanych gorących słoików i szczelnie zamknij. Możesz ją przechowywać w tej postaci przez kilka miesięcy.