Kopytka z marchewką i zieloną pietruszką w sosie porowym
500 g ziemniaków
1 marchew
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól
Marchew obrać, opłukać, utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Marchew posolić i odstawić na pól godziny.
Marchew włożyć do gazy i odcisnąć z niej sok.
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, a następnie podusić, lub przepuścić przez praskę.
Do ostudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto na kopytka.
Na koniec do ciasta ziemniaczanego dodać marchew i posiekaną natkę pietruszki.
Z ciasta uformować wałeczki i wykrawać z nich kopytka.
Kopytka ugotować w osolonej wodzie.
Gotowe kopytka podawać z sosem porowo-serowym.
Sos
biała część pora
150 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
50 g sera żółtego
biały pieprz, sól
gałka muszkatołowa
Por opłukać, przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w półkrążki.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim por, następnie dolać śmietankę i dodać utarty ser.
Kiedy ser się rozpuści sos doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.