Kopytka z marchewką i zieloną pietruszką w sosie porowym

Kopytka z marchewką i zieloną pietruszką w sosie  porowym
przepis:

500 g ziemniaków

1 marchew

1 jajko

3 łyżki mąki pszennej

sól

Marchew obrać, opłukać, utrzeć na tarce o grubych oczkach.

Marchew posolić i odstawić na pól godziny.

Marchew włożyć do gazy i odcisnąć z niej sok.

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, a następnie podusić, lub przepuścić przez praskę.

Do ostudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto na kopytka.

Na koniec do ciasta ziemniaczanego dodać marchew i posiekaną natkę pietruszki.

Z ciasta uformować wałeczki i wykrawać z nich kopytka.

Kopytka ugotować w osolonej wodzie.

Gotowe kopytka podawać z sosem porowo-serowym.

Sos

biała część pora

150 ml śmietany 30%

1 łyżka masła

50 g sera żółtego

biały pieprz, sól

gałka muszkatołowa

Por opłukać, przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w półkrążki.

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim por, następnie dolać śmietankę i dodać utarty ser.

Kiedy ser się rozpuści sos doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

Zdjęcie - Kopytka z marchewką i zieloną pietruszką w sosie  porowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów