Koperkowo-miętowa sałatka z pęczaku
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Bardzo dobra sałatka z pęczaku z orzeźwiającym dipem. Smaki, które się tu przenikają sprawiają, że sałatka się wyróżnia, chce się sięgnąć po jeszcze i co najważniejsze nie zapycha. Pierwszy raz jadłam ja u koleżanki na imieninach, od tamtej pory robię ją dla swoich gości.
Składniki- pęczak - 1 szklanka
- groszek cukrowy - 100 g
- feta - 100 g
- marchewka - 2
- cebula - 1
- oliwa - 2 łyżki
- bulion - 500 ml
- sól - do smaku
- pieprz do smaku - do smaku
- Składniki na dressing
- koperek - 1 pęczek
- mięta - ok. 1 szklanki
- sok z cytryny
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa - 100 ml
Wszystkie składniki sosu zmiksować, odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodac posiekaną cebulę, przesmażyć. Wsypać pęczak, przemieszać, chwilę smażyć. Wlać bulion, ew. wodę i dusić ok. 30 min, aż płyn wyparuje a pęczak będzie miękki. Odcedzić na sicie.
Marchewki obrać, pokroić w cienkie paski, fetę pokruszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić groszek cukrowy i podsmażyć chwilę na dużym ogniu, groszek, powinien być cały czas chrupiący.
W misce umieścić kaszę, marchewkę, groszek, fetę. Dodać dressing miętowo-koperkowy i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Smacznego:)