Koperkowa zupa z młodych warzyw z makaronem orzo

Bardzo lubię zupy z makaronem orzo, zwłaszcza z takim z mąki semoliny. Moja zupa z młodych warzyw z dużą ilością koperku, na pewno przypadnie Ci do gustu. Na następny dzień, smak koperku jest jeszcze bardziej wyczuwalny, a zupa smakuje zdecydowanie lepiej. Wykorzystaj sezonowe warzywa i przygotuj pożywny, prosty do zrobienia posiłek dla całej rodziny 🙂
Składniki na zupę koperkową z młodych warzyw:
- 2 litry wody
- mały udziec indyka
- 2 młode marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 1/2 małego kalafiora
- 1/2 szklanki makaronu orzo
- pęczek koperku
- 100 ml śmietanki do zup
- 2 łyżeczki majeranku, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować koperkową zupe z młodych warzyw z makaronem orzo?
Do wody daj udziec indyka, liście laurowe i ziele angielskie, gotuj lekki rosół około 30 minut.
Pęczek koperku podziel na pół, jedną połowę zwiąż sznurkiem kuchennym i daj do zupy. Drugą połowę koperku drobno posiekaj i odłóż.
Marchewkę i pietruszkę, zetrzyj na plasterki. Ziemniaki pokrój na większą kostkę. Kalafior podziel na małe różyczki. Warzywa dodaj do zupy, gotuj całość około 10 minut. Dodaj makaron, gotuj kolejne 8 minut.
Na koniec dodaj śmietankę, majeranek i posiekany koperek, całość chwilę podgrzewaj i dopraw wywar do smaku wg. uznania 🙂
Smacznego 🙂