Konfitura z truskawek, rabarbaru, imbiru i rumu
To jeszcze nie jest sezon na truskawki, ale udało mi się kupić w dobrej cenie kilka pudełeczek czerwonych, pachnących i mega słodkich truskawek. W domu ponad 1 kg rabarbaru czekał na wykorzystanie, stąd pomysł na taką kombinację smakową!
Uwielbiam dodatek imbiru do konfitur czy dżemów, doszedł więc rum, który idelanie pasuje do truskawek. Wyszło pysznie, słodko, pachnąco, kolejny majowy "twór - wytwór" zamknięty w słoiku!
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Z udziałem rabarbaru więcej przepisów jest już na blogu pod tym linkiem.
Uwielbiam dodatek imbiru do konfitur czy dżemów, doszedł więc rum, który idelanie pasuje do truskawek. Wyszło pysznie, słodko, pachnąco, kolejny majowy "twór - wytwór" zamknięty w słoiku!
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 1 kg rabarbaru
- 150 ml rumu - dałam Bacardi
- około 700 g cukru - bo miałam bardzo słodkie truskawki, więc ilość cukru dopasujcie pod swoje kubki smakowe
Przygotowanie:
- truskawki umyć, odszypułkować, rabarbar umyć i pokroić na kawałki takie około 1 cm, całość umieścić w garnku z grubym dnem, podlać połową rumu, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny, co jakiś czas mieszając
- po tym czasie dodać cukier i resztę rumu, gotować już bez pokrywki, żeby konfitura zaczęła odparowywać i zacząć gęstnieć (ja gotowałam prawie 1,5 godziny)
- gorące nakładać do suchych i czystych słoików, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem, zostawić tak na 15-20 minut, żeby się zassało
- odwrócić już słoiki i postawić w normalnej pozycji, zostawić do całkowitego wystygnięcia, przechowywać w suchym i ciemnym miejscu
Smacznego;)
Z udziałem rabarbaru więcej przepisów jest już na blogu pod tym linkiem.