Konfitura z truskawek, rabarbaru, imbiru i rumu

Konfitura z truskawek, rabarbaru, imbiru i rumu
To jeszcze nie jest sezon na truskawki, ale udało mi się kupić w dobrej cenie kilka pudełeczek czerwonych, pachnących i mega słodkich truskawek. W domu ponad 1 kg rabarbaru czekał na wykorzystanie, stąd pomysł na taką kombinację smakową!

Zdjęcie - Konfitura z truskawek, rabarbaru, imbiru i rumu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Uwielbiam dodatek imbiru do konfitur czy dżemów, doszedł więc rum, który idelanie pasuje do truskawek. Wyszło pysznie, słodko, pachnąco, kolejny majowy "twór - wytwór" zamknięty w słoiku!

Zdjęcie - Konfitura z truskawek, rabarbaru, imbiru i rumu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 1 kg rabarbaru
  • 150 ml rumu - dałam Bacardi
  • około 700 g cukru - bo miałam bardzo słodkie truskawki, więc ilość cukru dopasujcie pod swoje kubki smakowe

Przygotowanie:
  • truskawki umyć, odszypułkować, rabarbar umyć i pokroić na kawałki takie około 1 cm, całość umieścić w garnku z grubym dnem, podlać połową rumu, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny, co jakiś czas mieszając
  • po tym czasie dodać cukier i resztę rumu, gotować już bez pokrywki, żeby konfitura zaczęła odparowywać i zacząć gęstnieć (ja gotowałam prawie 1,5 godziny)
  • gorące nakładać do suchych i czystych słoików, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem, zostawić tak na 15-20 minut, żeby się zassało
  • odwrócić już słoiki i postawić w normalnej pozycji, zostawić do całkowitego wystygnięcia, przechowywać w suchym i ciemnym miejscu

Zdjęcie - Konfitura z truskawek, rabarbaru, imbiru i rumu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)
Zdjęcie - Konfitura z truskawek, rabarbaru, imbiru i rumu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Z udziałem rabarbaru więcej przepisów jest już na blogu pod tym linkiem.

Kategorie przepisów