Konfitura z rabarbaru, truskawek i kardamonu

Konfitura z rabarbaru, truskawek i kardamonu
Sezon przetworów jak i w tamtym roku otworzył u mnie rabarbar.
Miałam plany na kilka wcześniejszych nowalijek żeby je przygotować, ale niestety, nie zdobyłam i przekładam to na następny sezon.

Zdjęcie - Konfitura z rabarbaru, truskawek i kardamonu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam do przeczytania szczególnie wpisu o http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/05/konfitura-z-rabarbaru-z-imbirem-i.html, gdzie opisałam główne zasady, którymi kieruję się podczas przygotowywania przetworów.

Zdjęcie - Konfitura z rabarbaru, truskawek i kardamonu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • 1 kg rabarbaru (już obranego, oczyszczonego)
  • 0,5 kg truskawek (już bez szypułek)
  • 0,5 kg cukru trzcinowego
  • 5 ziarenek kardamonu


Przygotowanie:
  • obrany rabarbar i truskawki kroimy na kawałki - rabarbar na 1 cm, truskawki na pół i zasypujemy cukrem
  • wstawiamy na kuchenkę i na średnim ogniu zaczynamy przesmażać owoce przez około 30-40 minut co chwilę mieszając
  • odstawić do ostygnięcia na 2-3 godziny
  • ziarenka kardamonu podprażyć na suchej patelni a następnie rozgnieść w moździeżu, dodać do konfitury
  • smażyć do momentu aż zacznie gęstnieć, gorącą nakładać do czystych, wyparzonych i suchych słoików, mocno zakręcić i postawić na kilka minut do góry dnem, odwrócić i zostawić do całkowitego wystygnięcia

Zdjęcie - Konfitura z rabarbaru, truskawek i kardamonu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam także na inne przetwory z rabarbaru: konfitura z rabarbaru z imbirem i cytryną dżem z rabarbaru konfitura z rabarbaru, mięty i rumu kompot z rabarbaru

Smacznego;)

Kategorie przepisów