Konfitura z czerwonej cebuli
PDF Button
Idealny przepis na konfiturę z cebuli (ang. red onion jam) znalazłam na stronie BBC good food. Gorąco polecam. U mnie była podawana z pieczoną gęsią. Połączenie idealne.
Cebulę obieramy z łupin i siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek. Wrzucamy cebulę, cukier i ostrą paprykę. Mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez 50 minut, co jakiś czas mieszając. Najlepiej po przykryciem, ja jednak pokrywki nie miałam.
Smacznego! Po tym czasie, jak cebula jest już miękka i klejąca, dodajemy wino, ocet i porto. Mieszamy i dusimy przez kolejne 30 minut. Cebula powinna być klejąca i zanurzona w gęstym syropie z pozostałych składników. Studzimy. Gotowe. Konfiturę można użyć do ciepłych i zimnych mięs. W lodówce może być przechowywana przez ok. 2-3 tygodnie.