Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli
Zdjęcie - Konfitura z czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PDF Button Idealny przepis na konfiturę z cebuli (ang. red onion jam) znalazłam na stronie BBC good food. Gorąco polecam. U mnie była podawana z pieczoną gęsią. Połączenie idealne. 

Cebulę obieramy z łupin i siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek. Wrzucamy cebulę, cukier i ostrą paprykę. Mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez 50 minut, co jakiś czas mieszając. Najlepiej po przykryciem, ja jednak pokrywki nie miałam. Zdjęcie - Konfitura z czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Konfitura z czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Konfitura z czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Konfitura z czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego! Po tym czasie, jak cebula jest już miękka i klejąca, dodajemy wino, ocet i porto. Mieszamy i dusimy przez kolejne 30 minut.  Cebula powinna być klejąca i zanurzona w gęstym syropie z pozostałych składników. Studzimy. Gotowe. Konfiturę można użyć do ciepłych i zimnych mięs. W lodówce może być przechowywana przez ok. 2-3 tygodnie.

Kategorie przepisów