Konfitura z borówki brusznicy do serów i mięs

Konfitura z borówki brusznicy do serów i mięs
W zeszłym roku od właścicielki pensjonatu, w którym mieszkałam, dostałam słoiczek konfitury z borówki brusznicy z gruszką. Konfitura okazała się zaskakująco smaczna, w połączeniu z kruchym ciastem, mięsem i serem na ciepło. W tym roku sama, postarałam się o owoce tej wyjątkowej krzewinki z rodziny wrzosowatych, która między innymi, upodobała sobie podmokłe tereny pomorza wschodniego.  Konfiturę przygotujecie w dość prosty sposób. Owoce z odrobiną wody, gotujemy z dodatkiem zwykłego cukru i ewentualnie cukru żelującego. Pod koniec gotowania dodajemy gruszkę. Konfitura jest gotowa, kiedy owoce się rozpadną, a konfitura zgęstnieje. Polecam taki przysmak na wyjątkowe okazje, łyżka takiego przecieru, podana z pieczoną piersią kaczki, zadowoli każdego smakosza ?

Zdjęcie - Konfitura z borówki brusznicy do serów i mięs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / trzy małe słoiczki o pojemności 240 g
  • litrowy słoik dojrzałych owoców borówki brusznicy
  • mała gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru brązowego nierafinowanego
  • 1 żel – fiks ( u mnie Dr. Oetkera na bazie naturalnej pektyny owocowej )
  • 1/2 szklanki wody
Borówkę daję do miseczki, dolewam wodę i kilkakrotnie myję owoce. Owoce zalewam wrzątkiem i po kilku sekundach, przelewam na sitko. Odsączone owoce daję do garnka z grubym dnem, dolewam 1/2 szklanki wody. Po zagotowaniu, dodaję cukier, wszystko gotuję mieszając około 5 minut. Dodaję sok z cytryny i cukier żelujący. Ponownie wszystko mieszam i zostawiam na małym ogniu na około 30 – 40 minut. W czasie gotowania, konfiturę mieszam drewnianą łyżką. W trakcie gotowania należy uważać, żeby nie przypalić przecieru. Gotowy, gorący przecier przekładam do czystych i wyparzonych słoiczków, starannie zakręcam. Z reguły tak przygotowanych słoików już nie pasteryzuję. Jeżeli konfitura, przekładana do słoików wystygła, należy zapasteryzować słoiki. Konfiturę przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego ?

Zdjęcie - Konfitura z borówki brusznicy do serów i mięs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Konfitura z borówki brusznicy do serów i mięs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów