Konfitura z borówki brusznicy do serów i mięs
W zeszłym roku od właścicielki pensjonatu, w którym mieszkałam, dostałam słoiczek konfitury z borówki brusznicy z gruszką. Konfitura okazała się zaskakująco smaczna, w połączeniu z kruchym ciastem, mięsem i serem na ciepło. W tym roku sama, postarałam się o owoce tej wyjątkowej krzewinki z rodziny wrzosowatych, która między innymi, upodobała sobie podmokłe tereny pomorza wschodniego.
Konfiturę przygotujecie w dość prosty sposób. Owoce z odrobiną wody, gotujemy z dodatkiem zwykłego cukru i ewentualnie cukru żelującego. Pod koniec gotowania dodajemy gruszkę. Konfitura jest gotowa, kiedy owoce się rozpadną, a konfitura zgęstnieje. Polecam taki przysmak na wyjątkowe okazje, łyżka takiego przecieru, podana z pieczoną piersią kaczki, zadowoli każdego smakosza ?
Składniki / trzy małe słoiczki o pojemności 240 g
- litrowy słoik dojrzałych owoców borówki brusznicy
- mała gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki cukru brązowego nierafinowanego
- 1 żel – fiks ( u mnie Dr. Oetkera na bazie naturalnej pektyny owocowej )
- 1/2 szklanki wody